Bel ons voor info op 015 / 55 92 00 tussen 10 u en 17:30 u - Gratis lijn technische dienst 0800 11 327

Maakt komaf met stof

Gedaan met klassiek stofzuigen en rondgaan met de stofvot

Onder de microscoop

Waarom zoveel stof in huis?

Stof bestaat uit hele kleine deeltjes uit elkaar gevallen materie. Officieel wordt er pas over stof gesproken wanneer de deeltjes kleiner dan 0,06 millimeter zijn. Voor uw beeldvorming, dit is nog minder dan een tiende deel van de doorsnee van een van uw hoofdharen.

 

Stof kan overal en uit van alles ontstaan. Op aarde en in het heelal, maar ook in uw woning. Minuscule deeltjes vallen van uw lichaam of uw kleding, of ontstaan bij het verrichten van handelingen, denk aan klussen, koken of tuinieren. Er zijn dan ook, niet heel verrassend, twee soorten stof: buitenstof en binnenstof (hierna te noemen: huisstof). Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat buitenstof uit deeltjes die we “buiten” aantreffen zoals zeezout, zand, roet, stuifmeel, schimmels, sporen en pollen. Maar ook ruimtestof en woestijnstof zijn componenten.

Huisstof is een verzameling van verschillende deeltjes, die zich in de lucht van uw woning bevinden. Denk aan haren en huidschilfers van mens en dier, zand, schimmels, veren, rubber, rook en deeltjes die bij koken vrijkomen. De samenstelling van huisstof is echter sterk afhankelijk van de plek op de aardbol waar uw woning zich bevind.

 

Bent u verbaasd als we u vertellen dat koken de grootste oorzaak van huisstof is? Wanneer u het wam eten heeft bereid, zweven er ruim twintig keer zoveel stofdeeltjes dan normaal door de keuken. Die verspreiden zich weer door de rest van het huis. Soms plakken ze aan elkaar. Zo kunnen ze groter worden en ontstaan de bekende stofwolken.

Er wordt dan ook vaak onterecht aangenomen dat huisstof voor het overgrote deel uit huidschilfers bestaat. Dat is niet het geval. De circa 50 miljoen huidschilfers die een volwassene per dag verliest, worden grotendeels met bad- of douchewater weggespoeld, of opgegeten door huismijten.

 

Huisstof wordt grotendeels door de neusharen opgevangen of blijft achter op het neusslijmvlies, dat het afvoert. Snuit uw neus maar eens na het knippen van een heg of een klusje in huis.

Veel schadelijker is (het onzichtbare) fijnstof. Dat heeft bij inademing een schadelijk effect op de gezondheid. Hoe schadelijk dat effect is, hangt af van de samenstelling en concentratie. Er bestaat een duidelijk verband tussen het inademen van fijnstof en gezondheidsklachten. Hart- en longziekten, astma en bronchitis kunnen ontstaan of verergeren. Volgens de laatste berichten sterven er in België ongeveer 8.000 mensen voortijdig door de inademing van fijnstof. De gemiddelde levensduur wordt, door inademing ervan, met ongeveer negen maanden verkort.

 

 • Wat?

  Huisstof is een verzameling van verschillende deeltjes, die zich in de lucht van uw woning bevinden. Denk aan haren en huidschilfers van mens en dier, zand, schimmels, veren, rubber, rook en deeltjes die bij koken vrijkomen. 

   

 • Waar?

  Stof komt overal in huis voor. Het is het moeilijkst weg te krijgen uit gordijnen, meubels, lakens en matrassen. Gelukkig heeft de Ritello allerlei hulpstukken om het stof volledig te verwijderen uit je woning.

   

 • Gevolg?

  Het is natuurlijk niet aangenaam als je meubels onder een dikke laag stof liggen. Daarnaast is het ook ongezond. Je krijgt er longziekten, astma of bronchitisklachten van. Stof is ook een ideale voedingsbodem voor huisstofmijten.

 • Oplossing?

  De Ritello vangt 99,997 % van alle  

  stof en vuildeeltjes. Gedaan met klassiek stofzuigen of stof afnemen. Gewoon het toestel aanzetten en het stof wordt uit de lucht gewassen in het water. Daarna giet je gewoon het vuile water weg en het stof weg.

Ga voor een echt propere woning

Als het toestel een uurtje aantstaat...

© Copyrights by RITELLO All Rights Reserved.

BE-nummer  : BE0524.947.964

 Pur O BVBA, Wayenborgstraat 28, 2800 Mechelen

Bel ons voor info op 015 / 55 92 00 tussen 10 u en 17:30 u - Gratis lijn technische dienst 0800 11 327